Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email

„SÁRKÁNY” A SZAMOSON !

2013. március 24., vasárnap | 0 megjegyzés

Tisztelt vizeket járó honfitársaink! Tájékoztatunk Titeket, hogy a Szamoson, Csengernél 2013 májusától Sárkányt láthattok a folyón! A Farkas Tanya beszerzett egy 20 személyes sárkányhajót, amelyet reményeink szerint kicsik és nagyok egyaránt meg fognak kedvelni.


Mi az a sárkányhajó?

A sárkányhajó egy olyan  hagyományos terv alapján megépített 12,40 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít, szélessége 1,16 m, súlya 250 kg.
A sárkányhajó  vízen futásakor 16-20 lapátos, két oldalt, arccal előre ülve, egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy tapasztalt kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak elől ül, a kormányos pedig a hajó farában állva, egy rögzített kormánylapáttal kormányoz és utasításaival  irányítja az evezősök munkáját.

a kép illusztráció, ez még nem a mi legénységünk





A sárkányhajózás története:



A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.
Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a költő Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat.



Innen ered a hagyomány és tart napjainkban is. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.
Kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapúri utazási irodákon keresztül érkezetek Európába.
1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.
A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban.
1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség.
 
Az első Sárkányhajó VB-t 1995-ben Kínában rendezték.
Európában több országban (Németország, Anglia, Svédország, Olaszország) is olyan népszerű már, hogy szinte minden hétvégére esik egy-egy sárkányhajó rendezvény.
A sárkányhajózás a világon a második helyen áll a sportágakat űzők számának "versenyében".

Hazai  sárkányhajózás

Az első sárkányhajó klub Magyarországon Győrben alakult 1997-ben. A Rába Sárkányhajó Club azóta is a sportág legaktívabb képviselője.
Az első sárkányhajó az országba 1998-ban került, amely éveken keresztül egyedüli hírmondóként a Mosoni-Duna habjait szelte.

A Magyar Sárkányhajó Bajnokságok sorozatát a Magyar Sárkányhajó Szövetség indította útjára 2003-ban Csepelen.  
A klubok többsége a Dunántúlon és a Duna –Tisza Közében működik. A Tiszántúlon, hajók hiányában  kevés lehetőség van a sárkányhajózásra.
Tudomásunk szerint a Felső Tisza vidékén ez a „ Csengeri Sárkány”  lesz az első, ide telepített sárkányhajó !

Mi közünk nekünk a sárkányhajózáshoz ?

Lehet , hogy elsőre idegenkedünk  a sárkányfejes hajótól, de ha megismerkedünk legendájával  és  közösségépítő jótékony hatásával fejet kell hajtsunk előtte. Egyébként az általunk oly kedvelt kenut és kajakot sem mi találtuk fel. A kenu az indián, a kajak pedig az eszkimó népektől terjedt el.  
Csengerben Vályi Tanár Úr az 1970 –es évek végén egy 10 személyes őrsi csónakkal kedveltette meg velünk az evezést.  A csapathajónak az az előnye, hogy akár egy félénkebb gyerek  vagy egy óvatosabb felnőtt is, bátrabban vízre száll húszad magával, ezért vásároltuk a sárkányhajót.
Iskolák, Baráti körök, Munkahelyi közösségek, Családok ! Gyertek és legyetek részesei a felejthetetlen élménynek. Sokan tudják, hogy létezik  de még kevesen látták a Szamoson a „becsi”  vagy a „csengeri” szigetet, cserkésszük be együtt !
Nincs még egy olyan csapatsport, mint a sárkányhajózás,  amelyben egy célért két labdarúgó-csapatnyi ember ( 20 + 2 fő ) küzd.
Kiválóan alkalmas csapatépítésre, közösségi szellem formálására. Nem igényel előképzettséget ( azért az jó ha tudsz úszni ), így bárki, aki érez magában erőt, és szereti a vizet, és a természetet , kipróbálhatja a sárkányhajózást. Lapátolás közben acélosra edzed izmaidat, hallgatod a madarak énekét és magadba szívod a Szamos  és  az ártéri erdő felejthetetlen illatát. 
Rövid gyakorlás után már  hangulatos, élmény dús lehet az evezés  kezdő legénységgel is. Megtanulunk hajóba szállni, elindulni, egyszerre – dobszóra húzni, az egyensúlyt fenntartva fordulni, fékezni és persze kikötni.

a kép illusztráció, ez sem  a mi legénységünk


Aki a sárkányhajózásról, mint sportról részletesebb információkat szeretne kapni, tekintse meg a www.sarkanyhajozas.hu honlapot!


Aki szeretné kipróbálni hogyan repül a Sárkány a Szamoson jöjjön el  Csengerbe a Farkas Tanyára!

Várjuk hívásodat időpont egyeztetésre  a +36-20/9280-456 és a
+36-30/630-4576 –os telefonszámokon.

A csengeri  vízi bázis- Fehérgyarmattól-, a Szamos gáton kiépített kerékpárúton bringával is megközelíthető. Szatmárnémeti irányából szintén, de sajnos az országhatár átlépéséhez még eseti határnyitási  engedélyt kell kérni.

Tisztelt Iskola Igazgatók, Osztályfőnökök és Szülők!
Vigyük ki a diákokat a természetbe, hogy érezzék annak feltöltő, energiát adó jótékony hatását.

Ha végképp nincs kedved evezni és szárazon szeretnél maradni a tanya területén gyakorolhatod a hagyományos íjjal történő célba lövést, vagy bográcsolhatsz egy jót a fák árnyékában. 





Március 15.: Hóviharra ébredt az ország

2013. március 15., péntek | 0 megjegyzés

A zászlót a képen nem a szél fújja, hanem kőkeményre fagyott a hideg, havas szélben.






Vízitúra, 2012. augusztus 25. (VIDEÓ)

2013. március 14., csütörtök | 0 megjegyzés

A film 2/3-hoz kell tekerni és ott kezdődik a Szamostúráról az összeállított anyag.


TEKERD A NYÍLIG...................................................^

Több, mint hatvan hajóssal útjára indult a Szamos-vízitúra 

  Közel negyven magyarországi és másfél tucat Szatmár megyei evezőssel, kajakossal a fedélzeten péntek kora délután Szatmárnémetiből, a Decebal híd közeléből indult útjára az idei Szamos-vízitúra. A már jelentős hagyományokkal rendelkező esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó szépségeire, a természet szeretetére.

Még több videó és fénykép eléréséhez és a cikk folytatásához klikk IDE!! >>>

Magas vízszint a Szamoson (2013.03.12.)

A grafikonon jól látható, hogy hirtelen megnőtt a vízhozam a Szamoson, de még így is messze volt az 1. fokú készültségi szinttől, amit a zöld sáv jelképez.
http://www.vizugy.hu/










 
Copyright © -2012 FARKAS TANYA VÍZIBÁZIS All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks | Design by Farkas Gergely